Okusi, ki jih ne smete zamuditi

kulinarika

IMG_5530 Poznani smo predvsem po odlični gobovi juhi in goveji juhi z domačimi rezanci, ocvrtem domačem piščancu in pečeni kokoški/rački, pečenki v omaki, belimi in ajdovimi štruklji, skutnimi žličniki, odličnim domačim kruhom, jabolčnim štrudlom s sladoledom, smetano in čokoladnim prelivom, ajdovim kolačem, vseh vrst potic, sezonskih jedi, kot so (koline z matevžem in kislim zeljem zabeljenim z ocvirki, jedi iz žara na oglje), prav tako pripravimo jedi primerne za vegetarijance in vegane…

Vinska klet

CVIČEK

Cviček PTP naše vinske kleti navdušuje z nežnim okusom visoke kakovosti. V našem cvičku PTP prevladuje med rdečimi vini žametna črnina, modra frankinja, od belih vin pa kraljevina, laški rizling, rumeni plavec in zeleni silvanec. Prav kombinacija teh sort mu daje njegov specifičen okus. Njegovo kakovost dokazujejo tudi mnoga priznanja z ocenjevanj vin. Je suho vino z nizko alkoholno stopnjo, do 10,0 vol. %, v katerem se zrcali dolenjska pokrajina. Lahkotno, sveže, pitno, a hkrati živahno vino cviček PTP je vino sodobnega človeka.

Njegova značilnost je svetlo rdečkasta barva z rubinastim odtenkom, prijetna sveža sadna aroma, ki spominja na maline, jagode in ribez.

Je izvrstno vino za vsak dan, primerno za sodoben življenjski slog in za kulinarično uživanje ob različnih priložnostih. Odlično se druži s številnimi jedmi, saj s svojo lahkotnostjo in živahnostjo dopolnjuje veliko različnih okusov, še posebej dobro pa se poda k suhomesnatim in mesnim jedem. Najboljšo aromo razvije, če ga postrežemo pri temperaturi 12 – 14 ºC, v pecljatem kozarcu posebne trebušaste oblike. 

Poleg izjemnega okusa ima cviček PTP tudi mnoge pozitivne učinke na zdravje, saj vsebuje v primerjavi z ostalimi vini bistveno več kisline in nižjo alkoholno stopnjo.

MODRA FRANKINJA

Naša modra frankinja je druga rdeča sorta v kleti. Je zelo prijetna kot mlado vino, z daljšim zorenjem pa daje intenzivno obarvano krepko vino, s sortno značilnim vonjem in blagimi tanini. Ima 12,0 vol. % alkohola, diskreten sadni okus in prijetno svežino, ki se s staranjem dolgo zadrži. Odlikuje jo tudi visoka vsebnost antioksidantov, še posebej resveratrola, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Resveratrol znižuje splošno stopnjo holesterola in zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto (HDL), ki varuje srce. Istočasno tudi preprečuje rakava obolenja, zato je zmerno uživanje modre frankinje še posebej priporočljivo.

Je suho vino, primerno za druženje s suhomesnatimi jedmi, z divjačino in domačimi jedmi. Še posebej lepo se poda k divjačinskemu golažu, pašteti, srninim medaljončkom, jedem z žara, pečenki, suhomesnatim narezkom, šunki in jedem iz rdečega mesa. 

DOLENJSKO BELO

Vino je prijetnega, polnega, uravnoteženega okusa, z izraženo cvetico. Vino daje vtis lahkosti in kaže svoj značaj z blagim alkoholom ter sadno cvetico. Belo vino ZGP je polnjeno v praktične litrske steklenice z navojnim zamaškom. 

Ponudimo ga poleg pečenega domačega piščanca ali kokoši, puranjih zrezkov, telečje obare ali mladega sira.

Vsa vina so pridelana iz grozdja lastnih vinogradov, z ljubeznijo in znanjem, v manjših količinah, kar nam omogoča zadovoljiti še tako zahtevnega gosta. Vina so bila nagrajena na ocenjevanjih lokalnega nivoja kakor tudi na Tednu Cvička v Novem Mestu in odprtem državnem ocenjevanju vin v Gornji Radgoni. Vsa vina je mogoče tudi poskusiti v naši kleti in jih kupiti za razvajanje doma.
IMG_7116_1IMG_7122_1IMG_7127_1Tomaz&Mateja_vse-781IMG_5535

INFORMACIJE

Izletniška kmetija Črpič-Svetnik
Gaj 1
8261 Jesenice na Dolenjskem

ime

email

zadeva

sporočilo

Sporočilo ni poslano.
Prosimo, izpolnite vsa polja.
Nadmorska višina: 280 m
Velikost kmetije: 4 ha
Odprto: 1.1 - 31.12
Št. sedežev: 60
Jeziki: slo, en, de, hr

Dostop do kmetije:
Iz avtoceste, smer Čatež-Obrežje (izhod Mokrice), 2x desno in v vasi Ribnica levo (tu so že smerokazi za turistično kmetijo).
© kmetijasvetnik.si | O piškotkih